Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje ove godine potiče otvorene rasprave o mentalnim poremećajima i investiranju u prevenciju, promociju i liječenje.

 Ovogodišnjom temom „Investiranje u mentalno zdravlje" želi se skrenuti pažnja na činjenicu da je nedostatak resursa za tretman mentalnih i neurološki poremećaja i poremećaja ovisnosti ogroman, naročito u siromašnim zemljama. Finansijski i ljudski resursi uloženi u metalno zdravlje nisu adekvatni, naročito u zemljama u kojima su ti resursi nedostatni. Većina zemalja sa niskim i srednje visokim dohotkom za mentalno zdravlje izdvaja manje od 2% iz ukupnih budžetskih sredstava namijenjenih zdravstvu.

Mnoge zemlje imaju manje od jednog stručnjaka za mentalno zdravlje na jedan milion stanovnika. Čak se značajan dio ograničenih sredstava troši na velike psihijatrijske bolnice, a ne na usluge koje se pružaju na nivou zajednice i primarne zdravstvene zaštite. Za efikasnije i humanije usluge u mentalnom zdravlju neophodno je povećati ulaganja i preraspodijeliti sredstva kojima raspolažemo. Svjetski dan mentalnog zdravlja se danas obilježava u više od stotinu zemalja, a u našoj zemlji prigodni skupovi i događaji se održavaju u Tuzli, Banja Luci, Konjicu i drugim gradovima.