Suprevizori koordinisane brige posjetili 34 centra za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini

U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, certifikovani supervizori iz oblasti koordinisane brige u mentalnom zdravlju, posjetili su 34 centra za mentalno zdravlje u našoj zemlji, u periodu od marta do juna 2017. godine. Posjete su najavljene od strane resornih ministarstava i Projekta mentalnog zdravlja u BiH. Supervizijske posjete imale su za cilj da pruže podršku implementaciji i omoguće evaluaciju koordinisane brige u centrima za mentalno zdravlje u BiH.

Prema riječima liderice na Projektu mentalnog zdravlja u BiH mr sc. dr. Biljane Lakić, krajnji cilj supervizijske posjete bio je doprinos primjeni pristupa koordinisane brige koja će omogućiti bolje zdravstvene ishode, bolju kvalitetu života i veće zadovoljstvo korisnika usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

U sklopu supervizijskih posjeta centrima za mentalno zdravlje u BiH, pored superviziranja i pružanja podrške multidisciplinarnim timovima na radnom mjestu, supervizori su intervjuisali korisnike uključene u koordinisanu brigu putem upitnika CSQ-8 u sklopu istraživanja zadovoljstva korisnika dobijenim uslugama koordinisane brige", kazala je Lakić.

Diplomirana medicinarka zdravstvene njege i menadžerica u zdravstvu iz Centra za mentalno zdravlje Banjaluka Sanja Gidumović i diplomirana psihologinja iz Centra za mentalno zdravlje Prnjavor Sanja Durtkaposjetile su centre za mentalno zdravlje: Maglaj, Zavidovići, Lukavac, Zvornik, Vlasenica, Srebrenica, Olovo i Ilijaš.

Diplomirani medicinar zdravstvene njege Nikola Zec i prof. dr sc med. Mira Spremo, psihijatrica, oboje sa banjalučke Klinike za psihijatriju obavili su supervizijske posjete centrima za mentalno zdravlje: Cazin, Bihać, Sanski Most, Ključ, Laktaši, Mrkonjić Grad, Teslić, Žepče i Goražde.

Diplomirana socijalna radnica iz CMZ Mostar Nikolina Palameta i dr. med. spec. psihijatrije iz CMZ Zvornik Irena Janjić pružile su podršku u primjeni koordinirane brige centrima za mentalno zdravlje: Vitez, Kakanj, Gradačac, Brčko, Odžak, Šamac, Orašje, Prnjavor i Banja Luka.

Medicinska sestra/okupaciona terapeutkinja iz CMZ Mostar Valerija Soldo i socijalna radnica iz Centra za socijalni rad iz Prijedora mr sci. Branka Zdjelar posjetile su centre za mentalno zdravlje Tomislavgrad, Kiseljak, Centar Sarajevo, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Ilidža i Vogošća.

Zaključno sa ovom godinom, supervizijske posjete su obavljene u svim centrima za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini bar jednom, a u nekim centrima gdje je bilo potrebno i više puta.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Galerija slika