Supervizijska posjeta Centrima za mentalno zdravlje u BiH

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini je u okviru reforme mentalnog zdravlja u zajednici pokrenuo uvođenje koordinirane brige kao nove usluge u Centre za mentalno zdravlje.

Djelatnica CMZ-a Mostar Valerija Soldo je od strane Federalnog ministarstva zdravstva imenovana kao supervizor u provođenju koordinirane brige. U okviru svojih obaveza, ove godine je skupa sa socijalnom radnicom Brankom Zdjelar iz Prijedora, obavila supervizijske posjete u CMZ-ovima: Sarajevo Centar i Sarajevo Stari Grad (3.4.2017.), Novo Sarajevo i Vogošća (4.4.2017.), Ilidža (5.4.2017.), Sarajevo Novi Grad i Kiseljak (6.4.2017.) te Tomislavgrad (7.4.2017). Cilj supervizijskih posjeta je bio da se dobije informacija o tome na koji se način koordinirana briga primjenjuje na terenu, kakva je motivacija za primjenu pristupa, kakav je stav voditelja odjela prema koordiniranoj brizi, kako se timski pristupa korisnicima s multiplim potrebama te kako se vodi dokumentacija. Krajnji cilj uvođenja ove usluge jest oporavak korisnika i poboljšano funkcioniranje u socijalnom okruženju kroz poboljšane usluge.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.