Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna donirana oprema za školsku kuhinju

Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna, u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, donirana je oprema u vrijednosti od 3 hiljade KM za potrebe školske kuhinje gdje se implementira projekat „Pučka kuhinja". Prema riječima školskog pedagoga Darke Perkovića, otvaranje pučke kuhinje u sklopu ugostiteljske struke pored unaprijeđenja kvalitete obrazovanja i praktičnog usavršavanja kod učenika, ima za cilj pomoć socijalno ugroženim obiteljima i poticanje humanosti i socijalne osjetljivosti kod učenika škole.

„Pučka kuhinja je projekat koji podrazumijeva pripremu i dostavu dnevnih obroka za 10 socijalno ugrožnih porodica sa ovog područja, a koje spremaju učenici sa odsijeka ugostiteljke struke. Na ovaj način kod naših učenika razvijamo osjećaj za uvažavanje drugih i drugačijih. Pri spremanju obroka učenici paze da ne povrijede vjerske osjećaje drugih, i spremaju univerzalna jela. Potičemo na suradnju među sektorima i promičemo ideju volonterizma i svih vrednota koje bi u budućnosti trebale krasiti naše društvo" kaže Perković.

„Neizmjerno smo zahvalni Ambasadi Švicarske i Asocijaciji XY na ovoj vrijednoj donaciji. Tijekom školske godine hranimo 10 obitelji, od čega su dvije obitelji nepokretne. Naši učenici nakon što spreme obroke, nose ih na kućne adrese socijalno ugroženih porodica. Ovim projektom smo unaprijedili školsku praksu, djeca su motivirana jer znaju da obroci koje spremaju na stručnoj praksi završe u obiteljima kojima je ta hrana stvarno potrebna. U školskom okrugu nalazi se i plastenik u kojem učenici sa smjera poljoprivredno-prehrambenog tehničara, uzgajaju voće i povrće koje je potrebno za funkcionisanje pučke kuhinje" pojasnio je Perković.

Srednja strukovna škola u Livnu je jedna od rijetkih srednjih škola koja radi i sa djecom s posebnim potrebama, a u njihovom obrazovno- odgojnom procesu nastoje se zadovoljiti odgojni, edukativni, zdravstveni i humanitarni aspekti ovog procesa.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom rada i socijalne zaštite Republike Srpske.

Spisak donirane opreme:

Kombinirani hladnjak, mikrovalna pećnica, indukcijsko kuhalo (dva komada), mikser obični, mikser štapni, dvije česme za sudoper, posude za prenošenje gotove hrane (10 komada), set šerpi, velika šerpa,duboka tava za prženje (2 komada), tava za palačinke, dublja tava, dvije vatrostalne tepsije, četiri plastične zdjele, dvije velike tacne, četiri konobarske tacne, plastične kutije sa poklopcem, stolnjaci i nadstolnjaci, krpe za brisanje posuđa, čaše, veće šalice sa tanjurićima, set velikih noževa, pribor za jelo (vilice, žlice, noževi)- 30 komada, drvene kuhače, drvene daske za rezanje, košare za kruh, cjedila raznih veličina, podmetači za vruće posuđe, set posudica za začine;

Galerija slika