Otvoren rekonstruisani Centar za mentalno zdravlje Tomislavgrad

U prisustvu velikog broja predstavnika lokalne zajednice, kantonalne vlasti, te Federalnog ministarstva zdravstva i Projekta mentalnog zdravlja u BiH, danas je u Tomislavgradu svečano otvoren rekonstruirani Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad.

Centar je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Rekonstrukcijom ovog centara značajno je unaprijeđeno radno okruženje, kako za profesionalce, tako i za korisnike usluga u mentalnom zdravlju.

Predstavnici Doma zdravlja, odnosno Centra su tom prilikom istakli da će novo radno okruženje posebno doprinijeti unapređenju usluga koordinirane brige i okupacione terapije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez tokom svečanosti je istaknuo da je uspostava i unaprijeđenje rada centara za mentalno zdravlje iskorak ka boljoj pokrivenosti i većoj dostupnosti usluga za promociju i zaštitu mentalnog zdravlja stanovništvu Federacije BiH.

-Mentalno zdravlje nije samo bolest nego predstavlja borbu za očuvanje individualnih kapaciteta svakog pojedinca – rekao je dr. Čerkez.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tomislavgrad iznosi 88.005,60 KM.

-Ukupno je do sada u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH rekonstruirano 59 centara za mentalno zdravlje u BiH. Kada govorimo o Kantonu 10, pored CMZ-a Tomislavgrad, za novi prostor CMZ-a u Livnu osigurana je potrebna oprema u vrijednosti od 38.287,90 KM – kazala je Irina Puvača, liderica na Projektu mentalnog zdravlja u BiH.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, ministrica zdravstva u Kantonu 10 Vasilija Broćeta, ministar finansija Stipan Šarac, te brojni predstavnici škola, službe za socijalnu zaštitu, kao i lokalne zajednice.