Otvoren rekonstruisani Centar za mentalno zdravlje Goražde

Presijecanjem vrpce danas je u Goraždu svečano otvoren Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlje Goražde koji je rekonstruiran i opremljen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u BiH, koji podržava Vlada Švicarske, a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa entitetskim ministarstvima zdravstva.

Rekonstrukcijom ovog centara omogućeno je bolje radno okruženje profesionalcima u mentalnom zdravlju i unaprijeđena kvaliteta usluga zaštite mentalnog zdravlja.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, ministrica zdravstva BPK Sabira Bešlija, predstavnici menadžmenta Doma zdravlja, Projekta mentalnog zdravlja, te Federalnog ministarstva zdravstva.

Tom prilikom pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez kazao je da će se uspostavom i unaprjeđenjem rada centara za mentalno omogućiti kontinuitet zdravstvene njege i bolji oporavak korisnika usluga centara za mentalno zdravlje.

"Također, kroz temeljne usluge okupacione terapije i koordinirane brige ubrzat ćemo put ka blagostanju i integraciji pacijenata. Posebnu zahvalnost iskazujemo Švicarskoj vladi i Asocijaciji XY koja implementira ovaj Projekt” – rekao je dr. Čerkez.

Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja Goražde iznosi 82.472,95 KM. Centar za mentalno zdravlje Goražde je jedan od 11 centara u FBiH koji su rekonstruirani i/ili opremljeni u okviru druge faze Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

Od početka provedbe Projekta, u Bosni i Hercegovini je ukupno rekonstruirano i opremljeno 59 centara za mentalno zdravlje, od čega 28 na području Federacije BiH.