Održana prva predavanja za rad sa djecom i adolescentima u mentalnom zdravlju za 33 polaznika u Banja Luci

U okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini u toku je realizacija Programa edukacije za rad sa djecom i adolescentima u mentalnom zdravlju koji se sprovodi u centrima za mentalno zdravlje u 12 domova zdravlja u Republici Srpskoj, a protekle sedmice su održana prva predavanja za 33 polaznika u Banja Luci.

Kako navodi liderica na Projektu mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Irina Rizvan jednogodišnja edukacija predstavlja organizirani oblik stručnog usavršavanja kao aktivnost jačanja ljudskih resursa i edukacija za timove centara za mentalno zdravlja u Republici Srpskoj.

"Edukacija je predviđena kurikulumom i pravilnikom za rad sa djecom i adolescentima u mentalnom zdravlju u Republici Srpskoj kreiranim pod okriljem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i uz naše ekspertsko vodstvo i višegodišnje profesionalno iskustvo u organizaciji edukacija ovog tipa. Težnja nam je da regionalno uspostavimo timove za rad sa djecom i adolescentima kako bi usluge bile pristupačnije i smanjile pritisak na Banja Luku kao jedini veći centar ovog tipa. Posebno smo ponosni na saradnju sa Medicinskim fakultetom u Banja Luci, kroz koji se implementira stručna edukacija u vidu Master studija".

Polaznica edukacije Milada Kandić, psihologinja iz Centra za mentalno zdravlja Vlasenica, ne krije da ima velika očekivanja od ove edukacije jer jako puno sarađuje sa odgovornim osobljem iz osnovne i srednje škole ali i pedijatrijskim odjelom Doma zdravlja u Vlasenici. Prema njenim riječima nedostaje joj vještina kako bi što kvalitetnije mogla da odgovori na potrebe korisnika usluga iz oblasti mentalnog zdravlja.

"Očekujem da će mi edukacija pomoći u praktičnom radu jer u našem centru za mentalno zdravlje dosta radimo sa djecom. Edukacije će se mnogo odraziti na konačni oporavak korisnika. Uvijek provlačimo ranu detekciju i prevenciju kroz sve edukacije i smatram da je upravo ova edukacija jedan od alata koji će nam pomoći u tome", kazala je Kandić.

Medicinski tehničar iz Centra za mentalno zdravlje Laktaši Saša Tadić, smatra da će uz pomoć edukacije lakše ulaziti u koštac sa problemima koje imaju djeca i adolescenti u oblasti mentalnog zdravlja.

„Mi svakodnevno radimo sa djecom ali smatramo da usluge nisu bile prilagođene njihovoj problematici kao i onome što je u procesu liječenja trebao da bude glavni cilj a to je što bolje ozdravljenje djeteta ili adolescenta. Sa ovakvom edukacijom biću spremniji da primijenim znanja koja ovdje steknem", kazao je Tadić.

Prema riječima psihijatrice Gordane Kehovski iz Centra za mentalno zdravlje Prnjavor, u ovom centru ima dosta mladih koji su korisnici usluga.

„Imamo psihologa koji se samo bavi sa djecom i često traži konsultacije sa psihijatrom. Banja Luka, gdje postoji dječiji psihijatar je daleko. Mislim da ću u toku ove edukacije ovladati vještinama kako bih u nekim lakšim slučajevima mogla pomoći ili u nekim slučajevima ako treba da uključim i medikamenoznu terapiju te da obnovimo znanje koje smo nekada stekli na specijalizaciji. Edukacija će nam pomoći puno u daljem radu. Korisnicima će biti mnogo bolje, a i ja ću biti zadovoljna jer im mogu pružiti pomoć", pojasnila je Kehovski.

Psihologinja Sanja Durutka iz Centra za mentalno zdravlje Prnjavor očekuje da će edukacija pomoći da se unaprijede znanja iz oblasti dječije i adolescentne psihijatrije.

„Na terenu susrećemo mnogo djece koji imaju probleme sa mentalnim zdravljem. Očekujemo da će nam edukacija pomoći da usavršimo neke praktične vještine, da se podsjetimo na neke stvari koje smo naučili tokom svog bazičnog školovanja, povezati se sa drugim profesionalcima iz oblasti mentalnog zdravlja, ojačati svoje kompetencije a samim tim i povećati zadovoljstvo korisnika sa našim radom", kazala je.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Ministarstvom rada I socijalne zaštite Republike Srpske i Federalnim ministarstvom zdravstva.

Galerija fotografija