Nikolina Palamenta i Irena Janjić obavile supervizijske posjete centrima za mentalno zdravlje u Brčkom, Šamcu, Odžaku, Orašju i Gradačcu

Sa ciljem uspješne provedbe reforme mentalnog zdravlja u zajednici, u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, pokrenuto je uvođenje koordinirane brige kao nove usluge u centre za mentalno zdravlje. Djelatnica CMZ Mostar Nikolina Palamenta imenovana je od strane Federalnog ministarstva zdravstva kao supervizorka u provođenju koordinirane brige, a u saradnji sa doktoricom Irenom Janjić iz Zvornika, obavila je supervizijske posjete centrima za mentalno zdravlje u Brčkom, Šamcu, Odžaku, Orašju i Gradačacu.

Prema riječima Nikoline Palamente cilj supervizijskih posjeta je bio da se dobije informacija o tome na koji se način koordinirana briga primjenjuje na terenu.

„Također, željeli smo utvrditi kakva je motivacija za primjenu pristupa, kakav je stav voditelja odjela oprema koordiniranoj brizi, kako se timski pristupa korisnicima s multiplim potrebama te kako se vodi dokumentacija. Krajnji cilj je oporavak korisnika i poboljšano funkcioniranje u socijalnom okruženju kroz poboljšane usluge", kazala je Palamenta.

Cilj Projekta mentalnog zdravlja jest poboljšanje općeg blagostanja osoba s mentalnim poremećajima i onih kod kojih postoji rizik od razvoja mentalnog poremećaja, smanjenjem stigmatizacije, povećanjem razine socijalne uključenosti i poboljšanjem kvalitete života osoba s duševnim smetnjama i osoba kod kojih postoji rizik od razvoja mentalnog poremećaja.

Projekt mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Tekst preuzet sa web stranice: www.dzmostar.com