Na prvom regionalnom Samitu inovacija održana panel sesija o socijalnom poduzetništvu u oblasti mentalnog zdravlja

Sarajevo Innovation Summit 2018, naziv je prvog regionalnog događaja o inovacijama, koji je održan u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. U okviru samita je održana i panel sesija o socijalnom poduzetništvu u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, koji podržava radno angažovanje korisnika usluga iz oblasti mentalnog zdravlja, kroz projekte socijalnog poduzetništva. Projekat mentalnog zdravlja u BiH podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Moderatorica sesije bila je direktorica Asocijacije XY MSc Emina Osmanagić a govornici/e: liderica na Projektu mentalnog zdravlja u BiH Enisa Mešić, Emina Hodžić iz udruženja Zadruga, direktor TK Fenix iz Tuzle Vahid Đulović, Boban Đurić i Saša Tošićiz udruženja Uzdravlje iz Mrkonjić Grada.

Prema riječima liderica na Projektu mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini Enise Mešić jedan od najvećih problema osoba sa mentalnim poteškoćama je stigmatizacija.

"Većina poslodavaca neće uzeti u obzir prilikom zapošljavanja osobe sa mentalnim poteškoćama zbog straha od nepoznatog. Kroz zapošljavanje se osobama sa mentalnim poteškoćama vraća dostojanstvo, što je jedno od osnovnih ljudskih prava. Kada je u pitanju socijalno poduzetništvo u lokalnoj zajednici prvo se ispituju resursia potom se ide u implementaciju, kako bi se radne potrebe prilagodile mogućnostima osobama sa mentalnim poteškoćama”, kazala je Mešić.

Emina Hodžić iz Zadruge iskoristila je ovu priliku da pojasni saradnju između ovog udruženja i TK Fenix, koja traje već dvije godine.

"Udruženje Fenix koji je proizvođač malina, uključili smo u Zadrugu kao potencijalne partnere. Sada proizvodimo oko 20 tona maline između kojih je i organska malina. Napravili smo simbiozu sa Feniksom jer smo svi socijalna bića koja teže da rade. Na početku saradnje je bilo predrasuda, a sada članovi Fenixa imaju mogućnost da budu i u upravnom odboru Zadruge koja ima 150 kooperanata”, kazala je Hodžić.

Prema riječima direktora TK Fenix Vahida Đulovića, osobama sa mentalnim poteškoćama odgovara rad sa zemljom.

"Na žalost ne postoji studija koja bi pokazala koliki novčani iznos snosi društvo za zbrinjavanje samo jedne osobe sa mentalnim poteškoćama. Živimo od stranih donatora jer naše društvo ne prepoznaje značaj zapošljavanja i socijalnog poduzetništva u oblasti mentalnog zdravlja”, kazao je Đulović.

Boban Đurić mišljenja je da sve što je propalo može da se digne ako postoji jasan cilj i dobra volja.

"Izazov života za mene bio je da se prilagodim inovacijama. Smatram da je socijalno poduzetništvo najbolji odgovor države na ekonomsku krizu. Ne želimo biti dio problema već rješenja”, bio je jasan Đurić.

Direktorica Asocijacije XY i moderatorica panel sesije Emina Osmanagić, zaključila je da put ka dobrom socijalnom poduzetništvu postoji kroz modele u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, a koji će se i dalje njegovati sve do usvajanja Zakona iz ove oblasti.

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Ministarstvo zdravstva Federacije BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo.

Galerija slika