Mentalno zdravlje i aktivno starenje u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja u utorak, 29. oktobra, u Centru za zdravo starenje organizirano je druženje i predavanje na temu mentalnog zdravlja i aktivnog starenja. Program Dana otvorenih vrata podržao je Projekat mentalnog zdravlja u BiH finansiran od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U programu su učestvovali predstavnici i članovi Centra za zdravo starenje, predstavnici Projekta mentalnog zdravlja u BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Centra za mentalno zdravlje i drugi učesnici. Odlične primjere za promoviranje zdravog načina života i prevenciju oboljenja osoba treće životne dobi možemo vidjeti u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo pa je prilikom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizirano i  predavanje na temu mentalnog zdravlja i aktivnog starenja  o čemu su govorili pomoćnik federalnog Ministra zdravstva prim. dr. Goran Čerkez, prim. dr. Aida Hadžibajrić i psihologinja Tihana Majstorović. Članice i članovi Centra za zdravo starenje podijelili su svoje, sada već skoro trogodišnje, pozitivno iskustva o odnosu svog mentalnog zdravlja i aktivnosti koje svakodnevno nudi Centar. Na događaju je prisustvovao i dr. Bakir Nakaš kao i cijeli tim Centra za mentalno zdravlje Novo Sarajevo gdje su predstavili ukratko svoj rad čime je unaprijeđena saradnja dva centra u ovoj općini. Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja u Sarajevu je organizirano sa ciljem da se javnost upozna sa pozitivnim odnosom prema mentalnom zdravlju, kao i o važnosti njegovanja i odnosa prema starijim osobama svaki dan, a ne samo kada se formalno obilježava ovakva vrsta događaja.

Bit planiranog programa je bilo približavanje tematike mentalnog zdravlja stanovništvu kroz intereaktivnu diskusiju nakon čega je uslijedilo druženje uz zdravu zakusku koju su pripremili članovi i članice Centra za zdravo starenje.
Podsjećamo, Svjetski dan mentalnog zdravlja se od 1992. godine obilježava svakog 10. oktobra/listopada, na inicijativu Svjetske federacije za mentalno zdravlje (World Federation for Mental Health, WFMH). Ove godine, Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se pod sloganom „Mentalno zdravlje i starije osobe". Ove godine se žele naglasiti činjenice da je današenje stanovništvo, kako u svijetu tako i kod nas, sve starije, da je to doba koje prate i različiti mentalni poremećaji koji nisu uobičajeni pratioci starenja, kao što su demencija, Alzheimer ili depresija, te da je veoma značajna podrška bliže okoline i cjelokupnog društva starijim ženama i muškarcima kako bi im se vratilo često izgubljeno poštovanje, poboljšao kvalitet života i omogućilo zdravo starenje.

Foto galerija