Izrađene smjernice za etičko izvještavanje o mentalnom zdravlju

„Smjernice za etičko izvještavanje o mentalnom zdravlju" naziv je dokumenta koji je uz stručni angažman multidisciplinarne grupe eksperata i korisnika usluga u oblasti mentalnog zdravlja izrađen u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini. Dokumenta je kreiran sa ciljem razvijanja kulture etičkog izvještavanja u novinarstvu i pravilnog informisanja u ovoj zdravstvenoj oblasti.

Prema riječima liderice na Projektu mentalnog zdravlja Zvjezdane Stjepanović, svaka informacija koja se emituje putem masovnih medija je izuzetno važna za razumijevanje stvarnosti. S obzirom na to da je uloga masovnih medija u stalnom porastu, veoma je važno da se konstantno analizira i unapređuje rad medija u smjeru stručnog, etičnog, tačnog, informativnog i naročito pozitivnog izvještavanja u oblasti mentalnog zdravlja.

„Poremećaji mentalnog zdravlja pogađaju jednu od četiri osobe svake godine. Uzimajući u obzir visoku prevalencu koja je globalno u stalnom porastu, potrebno je podržati predstavnike medija, osobe sa mentalnim poremećajima i profesionalce koji rade u mentalnom zdravlju, u pravilnom izvještavanju, davanju informacija i proaktivnom uključivanju i korištenju medijskog prostora u svrhe promocije, prevencije, poboljšanja usluga mentalnog zdravlja i inkluzije", kazala je Stjepanović.

„Uloženim značajnim naporom svih sudionika, u periodu od šest mjeseci, uspješno je razvijen sadržaj i tekst smjernica koji je u proceduri završnih priprema prije objavljivanja ovog veoma korisnog dokumenta".

U narednom periodu planirana je podrška u primjeni Smjernica, kroz radionice i procese zagovaranja, kontinuiranom analizom izvještavanja koja je četvrta po redu tokom četiri godine i uključivanjem smjernica na listu dodatne literature u formalnom obrazovanju.

„Ovim višegodišnjim programom rada sa najvažnijim akterima medijskog predstavljanja osoba sa mentalnim poremećajima i sistema mentalnog zdravlja očekujemo značajno poboljšanje izvještavanja u oblasti mentalnog zdravlja", zaključuje Stjepanović.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.