Dodatna edukacija iz koordinisane brige za članove multidisciplinarnih timova centara za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini

Protekle sedmice održana je dodatna trodnevna edukacija iz koordinisana brige namjenjena novozaposlenom osoblju centara za mentalno zdravlje, kao i osoblju koje nije prošlo trening u prethodnim fazama Projekta. Radionica je održana u Etno selu Čardaci, Vitez u periodu 14-16. novembra 2018. godine. Na edukaciji je učestvovalo 58 profesionalaca, članova multidisciplinarnih timova (psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, medicinske sestre/tehničari, specijalizanti psihijatrije, okupacioni terapeuti, logoped) iz 26 centara za mentalno zdravlje u Bosni i Hercegovini (Banja Luka, Bosanska Krupa, Derventa, Foča, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Istočno Sarajevo, Ilijaš, Jajce, Kladanj, Konjic, Laktaši, Mostar, Mostar Stari Grad, Odžak, Orašje, Prnjavor, Sarajevo Stari Grad, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vitez, Zavidovići, Zenica i Žepče). Edukatori su bili sertifikovani treneri/ce-supervizori/ce (sertifikovani od strane resornih ministarstava nakon provedenog ToT-a u Fazi I PMZ u BiH): doc. dr sci. med Halima Hadžikapetanović; Sanja Durtka, diplomirana psihologinja; Nikolina Palameta, diplomirana socijalna radnica; Sanja Gidumović, diplomirana medicinarka zdravstvene njege; Nikola Zec, diplomirani medicinar zdravstvene njege i Valerija Soldo, medicinska sestra/okupaciona terapeutkinja.

Potreba za organizovanjem dodatne edukacije identifikovana je prilikom supervizijskih posjeta centrima za mentalno zdravlje, sprovedenih u prvoj polovini 2018. godine, a s obzirom da značajan broj profesionalnog osoblja nije prošao edukaciju iz koordinisane brige tokom prethodnih faza Projekta. Sam program je modifikovan i prilagođen potrebama profesionalaca, a činila su ga tri dana intenzivnog teorijskog i praktičnog rada. Edukacija je protekla u prijatnoj i radnoj atmosferi, a učesnici su iskazali jasno zadovoljstvo, što se može zaključiti na osnovu izrazito pozitivnih rezultata evaluacije čija je organizacija ocijenjena pozitivno u preko 96% odgovora. Na pitanje da li je radionica adekvatno odgovorila očekivanjima vezanim za rad profesionalaca, 93% učesnika je odgovorilo sa da, dok je 97% učesnika navelo da je radionica obuhvatila ono na čemu sami profesionlaci smatraju da trebaju raditi. Stručnost i dostupost edukatora ocjenjena je odličnom ocjenom u 93% odgovora.

Projekat mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Galerija fotografija